![](/media/lib/457/n-bialy-pomnik-869ccc0727afea9fe015d66baaf9d7fd.jpg)
Najstarszy pomnik wojenny? W Syrii zidentyfikowano mezopotamski kurhan sprzed ponad 4000 lat
31 maja 2021, 13:55W Syrii na stanowisku Banat-Bazi zidentyfikowano pamiątkowy kurhan sprzed ponad 4000 lat, który oryginalnie przypominał piramidę schodkową. Sztuczne wzgórze, zwane „Białym pomnikiem" – od koloru materiałów użytych do jego budowy – było badane po raz pierwszy przed kilkudziesięciu laty. Dopiero jednak najnowsze wykopaliska odkryły jego tajemnicę.
![Zakład wzbogacania uranu](/media/lib/62/wzbogacanie-uranu-6f8b440847ada34b9b5792e4ca67f67b.jpg)
Wzbogacanie uranu – ryzyko wyższe od korzyści
21 kwietnia 2010, 19:12Globalne ocieplenie i rosnące koszty spalania paliw powodują, że energetyka atomowa wraca do łask. Ma ona wiele zalet, ale również bardzo wiele wad i nie jest przesądzone, że to zalety przeważają nad ryzykiem jej stosowania.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Padaczka zmniejsza neurogenezę
18 maja 2015, 10:32Po napadzie padaczkowym nerwowe komórki macierzyste (nKM) hipokampa, których rola polega na uzupełnianiu puli neuronów biorących udział w różnych rodzajach uczenia czy reakcjach lękowych i stresowych, przekształcają się nie w neurony, lecz reaktywne astrocyty. Te ostatnie sprzyjają zaś stanowi zapalnemu i zmieniają komunikację między komórkami nerwowymi.
![](/media/lib/367/n-chudniecie-b53db6b3304cbe99f3320f56aa763bd7.jpg)
Otyłość powiązana ze zmniejszeniej ilości istoty szarej w mózgu
27 lipca 2021, 09:07Coraz więcej tłuszczu w organizmie zwiększa ryzyko demencji i udaru, ostrzegają naukowcy z University of South Australia. Przyjrzeli się oni istocie szarej mózgów około 28 000 osób i odkryli, że w miarę jak tyjemy, dochodzi do atrofii istoty szarej, co zwiększa ryzyko schorzeń neurologicznych.
![](/media/lib/43/automat-45c766fbe39542c798923b4c9f473d7e.jpg)
Prawie nie robi im wielkiej różnicy
5 maja 2010, 10:43Mózg hazardzistów silniej reaguje na sytuacje bliskie wygranej ("delikatne chybienie") niż mózg osób bywających w kasynie jedynie od czasu do czasu. Wg specjalistów z Cambridge, może to wyjaśnić, czemu osoby uzależnione nadal obstawiają, mimo że tracą.
![](/media/lib/92/n-szpital-b16032e661dcc24cbd4031d36d104234.jpg)
Miesiąc urodzenia wpływa na ryzyko 55 chorób
9 czerwca 2015, 12:16Naukowcy z Uniwersytetu Columbii opracowali algorytm, który pozwala ustalić związek między miesiącem urodzin a ryzykiem pewnych chorób.
![](/media/lib/469/n-arktykakanada-47de6a3c8c4b5ca602d111a034c0043d.jpg)
W Arktyce rośnie ryzyko, że wirusy znajdą sobie nowych gospodarzy
1 września 2021, 09:08Z powodu zmian klimatu w Arktyce rośnie ryzyko, że wirusy znajdą sobie nowych gospodarzy, informują naukowcy z University of Ottawa. Kanadyjscy uczeni odkryli, że zwiększenie ilości wody, która z roztapiających się lodowców wpływa do Lake Hazen – największego pod względem objętości jeziora na północ od koła podbiegunowego – jest powiązane ze zwiększeniem ryzyka, iż wirusy zainfekują nowy gatunek.
![Laserowe szczypce](/media/lib/64/levitating-bead-insidew-d8062f818e56bd7e7343b010d0bce0c8.jpg)
Einstein się pomylił…
22 maja 2010, 09:15Ale tylko trochę. Nie tak dawno temu powiedział, że nigdy nie będziemy w stanie zaobserwować chwilowej prędkości drgających cząsteczek, poruszanych ruchem Browna. Nie miał racji, współczesna fizyka po stu latach dokonała i tego.
![](/media/lib/190/n-clearwatercraters-e0f054e123530a36e922398775f0affa.jpg)
Znamy wszystkie wielkie kratery
30 czerwca 2015, 11:36Na Marsie znajduje się ponad 300 000 kraterów powstałych w wyniku upadku asteroid. Nasz Księżyc jest pokryty tak wielką liczbą kraterów, że nikt nie podjął się ich liczenia. Inaczej jednak ma się sprawa z Ziemią. Roślinność i erozja powodują, że trudno jest odnaleźć kratery. Jednak najnowsze badania wskazują, że znamy już wszystkie duże kratery uderzeniowe.
![](/media/lib/476/n-beczka-44304c6c5ce28c5eb55fa3f75d731159.jpg)
Szkocka whisky zagrożona przez zmiany klimatu
27 października 2021, 16:06Badacze z University College London (UCL) ostrzegają, że w ciągu najbliższych 60 lat część ze szkockich producentów whisky może zostać zmuszona do ograniczenia lub wstrzymania produkcji. Wszystko z powodu zmian klimaty, w wyniku których wzrośnie temperatura, a Szkocja doświadczy susz. Niekorzystnie wpłynie to na trzy główne składniki whisky – wodę, jęczmień i drożdże